søndag 20. mars 2011

Oppgaver til tekster i norskboka


-----"Vi vil ikke gi kaffekjelen vinger" av Dag Solstad. Side 329.-----

1. I teksten står det: "endelig forandret vi oss". Hvem er "Vi" og hva går forandringen ut på?
“Vi” i teksten er det samlede folket eller samfunnet. Forandringen går ut på at alt skal være så enkelt som mulig. Ting skal ikke ha symbolsk verdi, men de skal være presise og simple.

2. Jeg tror forfatteren prøver å få frem at barn er fantasifulle og at de har lært seg at ting er som de der. Barn er enkle i tankegangen. Forfatteren får også frem en kontrast til det han selv mener ved å si at barne ville sett på kaffekjelen på en enkel måte.

3. Jeg opplever teksten mer som sakprosa enn som skjønnlitteratur. Dag Solstad vil få frem et poeng og ikke bare fortelle en historie. Han skriver om at vi ikke lenger drømmene tar slutt når vi blir eldre. Forfatteren skriver på en litt avansert måte, når han skriver som om vi er i et barns hode. Det er kanskje en mer skjønnlitterær måte å skrive en tekst på.


-----"Kjærlighet" av Hanne Ørstadvik. Side 358.-----

1. Ventingen og lengselen til Jon beskrives med at han prøver å høre lyden fra motoren til bilen, men klarer det ikke. Så han ser ut av vinduet på veien der moren snart kommer.

a) blunke,
stirrer, og holde øynene åpne.

b) Jon sitter og stirrer ut av vinduet. Han stirrer uten å blunke, men etterhvert blir han sliten av å holde øynene åpne.

2. Jon tenker på moren. Og han sitter og venter på henne. Vibeke virker selvopptatt og bryr seg lite om Jon. Jon og Vibeke snakker ikke sammen i denne teksten.

a) Det virker som om Jon setter stor pris på moren.

b) Vibeke er mest opptatt av seg selv

3.
Ordet stryke blir brukt i midten: "... samler alt håret fram over den ene skulderen og stryker det, fornøyd med at den endelig har blitt langt”. Det virker som om hun er fornøyd med seg selv.Ordet stryke blir også brukt helt på slutten: “stryk meg over håret, Jon”, Hun ønsker at Jon skal stryke håret hennes, men han bryr seg ikke og går vekk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar