onsdag 1. desember 2010

Norsk: Tøm teksten s. 80

1, - Vi kaller 1830-årene for språkprogrammenes, ideenes, ideologienes tid. Dette kommer av at det var det tiåret da nordmenn diskuterte grunnlaget for et norsk skriftspråk.
- Vi kaller 1840-årene for dokumentasjonenes fordi det i dette tiåret ble samlet inn omfattende prøver av det norske språket.
- 1850 årene og siste halvdel av 1800-tallet ble kalt iverksettingens tid fordi ideen om et eget norsk skriftspråk ble satt ut i livet.

2, Grunnen til at det skjedde så mye nasjonsbyggende arbeid på 1800-tallet var at etter 1814 hadde nordmennene behov for å markere friheten sin på mange måter. Det danske språket var ikke lenger bare dansk, men også utenlandsk.

3, Arbeidet med et norsk skriftspråk var et nasjonsbyggende arbeid fordi hensikten var å skape et eget skriftspråk der alle norske dialekter er representert, noe som ville gi en nasjonalfølelse

4, Aasen var opptatt av å peke på sammenhengen mellom de norske dialektene og det norrøne språket fordi han ville finne og skape noe som representerte det virkelige og unike norske.

5, Vi kan si at Aasens og Knudsens motiv for arbeidet med et norsk skriftspråk var:
- nasjonalt
- demokratisk
- sosialt
- folkeopplysende

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar