tirsdag 31. august 2010

Tøm teksten s.68

1) Siste halvdel av 1800-tallet i Norge blir kalt "det store hamskiftet" fordi det skjedde store forandringer på de fleste områder. Industrialiseringen og urbaniseringen skjøt fart. Folk flyttet fra landet og inn til byene. Næringslivet ble modernisert og blomstret. Det er blitt sagt at Norge gikk fra å være u-land til å bli i-land på rekordtid.

2) Forskjellen på liberalismens og sosialismens syn på individets frihet.
Liberallistene mener at alle har rett til å bestemme over seg selv og alle skal ha like rettigheter. Levestandarden er avhengig av egen innsats.
Sosialistene derimot mener at samfunnsutviklingen skal styres av materielle og økonomiske forhold. De mener at staten er best til å styre dette.

3) Darwins utviklingslære går ut på at all utvikling er en kamp for tilværelsen og at de som er sterkest eller mest skikket overlever. Denne læren møtte stor motstand fra de kristne fordi de mente at liv og utvikling skulle forklares som Guds skaperverk.

4) Positivisme er et vitenskapelig syn på tilværelsen: Bare det som kan registreres, veies, måles og systematiseres i den fysiske og sansbare verden, er objektivt og sant.
Dette fikk noe med litteraturen å gjøre fordi noen mente at litteraturen også skulle skildre livet på en slik naturvitenskapelig måte.
vil at materielle og økonomiske forhold skal styre samfunnsutviklingen. vil at materielle og økonomiske forhold skal styre samfunnsutviklingen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar