tirsdag 24. august 2010

Lekse til ons.25/08: Arbeidsoppgave 1 s.36

1, Voltaire var først og fremst opptatt av ytrings og religionsfrihet. Han mente at maktmennesker i kirken missbrukte religionen til å skremme og undertrykke folket. Og dette sto han opp for og ble straffet.
Han var ingen revolusjonær. Han fryktet at uopplyste folk skulle få innflytelse og mente at en rettferdig eneveldig hersker var det beste.

2, Rousseau mente at mennesket fra naturens side er godt og hederlig. Han mente også at elendigheten kom av eiendomsretten, som gjorde folk egoistiske.
Hans ideal var at hvert menneske skulle delta i samfunnslivet og at de skal føle seg betydningsfulle for helheten. Han mente at de som styrte måtte finne en balanse mellom folks personlige frihet og den enkeltes plikter i samfunnet.

3, Montesquieu formulerte maktfordelingsprinsippet. Han hevdet at den utøvende, lovgivende og dømmende makt, måtte deles for å forhindre maktmissbruk. Men samtidig måtte det være en balanse, slik at de kan kontrollere hverandre.

  • Jeg tror at disse filosofene har en ganske stor betydning for vær tid. Ihvertfall for samfunnsutviklingen som har ført til det samfunnet vi har i dag. Det de tre sto for har (til en viss grad) fått gjennomslag. De bidro til å få igang flere store revolusjoner, som har ført mot vårt moderne samfunn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar