onsdag 3. november 2010

Historie: Bakgrunnen for unionsoppløsningen

1, Hvorfor og hvordan kom Norge i union med Sverige?
- Norge ble tildelt Sverige som et krigsbytte.

2, Beskriv unionen mellom Norge og Sverige i perioden fra 1884 til 1905. Hvordan stilte de politiske partiene i Norge (Venstre og Høire) seg til unionen?
- Det var en motkultur blant nordmennene i andre halvdel av 1800-tallet. Sverige og den svenske kongen styrte, men ble motarbeidet av nordmenn med en sterk nasjonalfølelse. Partiet Venstre sto mest imot unionen. De provoserte stadig svenskene og ble med tiden mer og mer radikale. Høire var i utgangspunktet for unionen med SVERIGE, men sleit mer og mer med å komme med noen gode argumenter for unionen.

3, Hvem var Christian Michelsen, og hvilken rolle spilte han i 1905?
- Han var en skipsreder og stortingsrepresentant fra Bergen, som var leder i partiet Venstre. Han brøt ut og gikk til valg i 1903 sammen med Høire under navnet samlingspartiet. Han ble statsminister i en regjering der alle partier var med unntatt Arbeiderpartiet. Han jobbet sterkt for å komme seg ut av unionen med Sverige.

4, Hva var konsulatsaken?
- Det var striden om innføringen av eget norsk konsulatvesen under unionen med Sverige; den saken som ble den formelle årsaken til unionsoppløsningen 1905.

5, Hva var de s.k. "lydrikepunktene"?
- Den svenske regjering framla 9.desember 1904 forslag til likelydende lover for de to land. Det var imidlertid umulig for noe norsk parti å godta dette forslaget.
Lovene ble i Norge kalt de 6 Lydrikepunktene:

6, Hva var 7. junivedtaket?
-

7, Hvor reell var faren for krig mellom Norge og Sverige i 1905?

8, Det ble avholdt to folkeavstemninger i 1905. Gjør kort rede for dem begge. Resultatet i den første (Unionsspørsmålet) ble 368000 for og 184 mot. Hvorfor ble det så overveldende, tror du? Hvordan var resultatet i din kommune (ditt valgsogn)?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar